Kombi Bakımı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

10.12.2023 20:28

Evlerde yaygın olarak kullanılan bir cihaz olan kombiler, evlerimizin sıcak su ihtiyacını karşılamada ve ısınma/pişirme konularında büyük bir görev üstlenmektedir. Ancak konu kombi bakımı olduğunda, birçok ev kullanıcısı üç temel soruya hakim değildir. Bu sorular; kombi bakımı nasıl yapılır, kombi bakımı ne zaman yapılır ve kombi bakımı kaç yılda bir yapılır sorularıdır.

Bu üç sorunun da cevabını ve detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabından önce, kombi bakımı öncesi yapılacak işlemleri de bilmekte fayda vardır. Kombi bakımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları ve izlenecek yolları adım adım birlikte inceleyeceğiz.

Bununla birlikte belirtmeliyiz ki, kombi bakımı oldukça detaylı bir iştir. İyi bir bakım sırasında, kombinin tüm parçaları ve aksamı temizlenir ve kontrolleri yapılır. Bu detaylı kombi bakımı çalışmasının sebebi ise, cihazın hem sağlığını korumak, hem de eğer herhangi bir teknik sorun varsa, sorun büyümeden önlemektir. Bundan dolayı da bakım çalışmasının detaylı yapılması gereklidir.

  1. Kombi bakımı yapmadan önce, sıcak su akışı ve kalorifer ısınma durumu kontrol edilmelidir.
  2. Bu işlemin ardından, kombinin su sızdırmazlığını da kontrol etmek önemlidir. Çünkü su sızması durumunda kombi basıncı düşmektedir ve su ısıtma ya da kaloriferleri ısıtma performansı da düşmektedir.
  3. Bir sonraki adımda, kombinin içi açılarak, tozlanma durumu kontrol edilmelidir. Kombi içerisinde eğer aşırı tozlanma varsa, öncelikle bu toz temizlenmelidir.
  4. Ardından kombi içerisindeki elektrik bağlantıları kontrol edilir.
  5. Kombi baca ve baca fanı kontrolü yapılarak, temizlikleri yapılır.
  6. Tüm bu temel dış kontrollerin ardından, kombi içerisindeki su boşaltılarak genişleme tankının kontrolü sağlanır. Bu tanktaki hava ölçülerek, eğer düşükse hava basımı yapılır.
  7. Sonrasında, brülör kontrolü ve temizliği yapılır. Brülör, hava ile yakıtın karıştırılarak yakılmasını sağlayan önemli bir cihazdır.
  8. Yanma haznesinin temizliği sağlanır.
  9. Yanma haznesi temizlenir,
  10. Ateşleme iyonizasyon elektrodu kontrol edilir ve gerekli ise temizliği yapılır.
  11. Üç yollu vana temizlenir.
  12. Cihaz tipi hermetik ise, içerisinde bulunan fan sökülerek kontrol edilir ve temizliği sağlanır.
  13. Gaz ayarları kontrol edilir.
  14. Eğer kontroller sırasında görülen sorunlar varsa, kullanıcı ile paylaşılır. Benzer şekilde, kullanıcının bildirdiği sorunlar varsa, bu sorunlar uzman teknik personel tarafından detaylıca incelenir.
  15. Kombi altında bulunan kalorifer filtresinin temizliği yapılır.
  16. Tüm bu detaylı kontrol ve temizlik işlemlerinin ardından, kombi içerisine yeniden su basılır ve su basıncı ortalama 1,5 seviyesine çıkarılır. Kombilerin ideal basınç oranı budur.
  17. Son olarak kombi bakımının kesinliğini sağlamak açısından, kombi su ve petek ayarında çalıştırılarak son kontrolleri sağlanır ve kullanıcı bilgilendirilir.

Eğer kombi bakımı sırasında tespit edilen arızalar ve arızalı parçalar varsa, kullanıcı bu konuda bilgilendirilir. Bu tip tamir/onarım işlemleri ise ek ücret alınarak uzman personel tarafından yapılabilmektedir.

Bölgesel olarak hizmet verdiğimiz kartal kombi servisi ve pendik kombi servisi ilçeleri için aradığınız kombi servisi için bizden bilgi alabilirsiniz.

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Kombi bakımının zamanında yapılması, arızalanmaların ve performans düşüklüklerinin önüne geçtiği gibi, birçok arızanın da daha oluşmadan önlenmesini sağlamaktadır. Özellikle yazın ısınma için kullanılmayan ve genel kullanımı da düşen kombilerin, kış ayları öncesinde bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Kombi Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kombi bakımı genellikle yılda bir kez ve özellikle de kış aylarından önce yapılır. Kombinin kullanım ömrü boyunca, her yıl düzenli olarak bakımının sağlanması gerekmektedir. Düzenli bakımı yapılan kombilerin kullanım ömrü, düzenli bakımı yapılmayan kombilere göre daha uzundur ve performanslarını daha uzun süre koruyabilmektedirler.